Skogsvägen

Röda rävens historia

Skriven 2017-03-06, senast uppdaterad 2019-12-16

Allt har en början

Det hade under en längre tid pratats om att skapa en ny anledning att komma ut i skogen igen. Barndomens dagar som liten scout och ungdomens med paintball och airsoft hade passerat. Allt fler i umgängeskretsen började med vandringar, toppturer och liknande friluftsliv på individuell basis men inget skedde organiserat. Den sjunde oktober 2014 ställde Jonas Ahnoff en fråga publikt på Facebook om det inte är dags att starta en egen förening med sund värdegrund för att främja friluftslivet i kompiskretsen. Responsen blev överväldigande, intresset fanns där.

Redan samma dag registreras domänen "rodaraven.org" och bollen sätts i rullning. Under två år sker saker sporadiskt, det arrangeras lite workshops, vandringar och övernattningar i Göteborgstrakten men det mesta ansvaret hamnar på att en person måste dra hela lasset själv. En förändring behövs.

Föreningen

Under våren 2016 spreds ordet om Röda rävens existens mer och mer, intresserade strömmade in från hela landet och det började bli dags att formalisera saker. Den femte juli 2016 hölls ett konstituerande årsmöte och en interimstyrelse tillsattes för att få igång verksamheten under hösten.

Logotypen tas fram av Siri Ahnoff och första jobbet blir att ta fram medlemsmärken i form av broderade tygmärken med Röda rävens värdeord på. En tydlig gemenskap medlemmarna emellan genom medlemsmärken är ett första steg i att bygga föreningsidentiteten.

Verksamheten kom igång med träffar månadsvis, hajk med övernattning under sommaren, hösten och vintern planerades in. I skogarna runt Göteborg hölls det workshops i bland annat att göra upp eld, täljteknik och torka mat för vandring.

Samtidigt fortsatte medlemsskaran att växa, intresserade från Uppsala började dyka upp i större antal och det blev uppenbart att nästa steg mot ett rikstäckande förbund var tvunget att fattas. Inför det stundande årsmötet skrev styrelsen ihop ett förslag om hur avdelningar skulle fungera.

Verksamheten

De två avdelningarna, Göteborg och Uppsala, samt medlemmar runt om i landet bedriver självständig verksamhet under det gemensamma förenings-paraplyet. Det har gjorts allt från enmansövernattningar, fika-träffar i skogen och knop-workshops till fjällvandringar och flernätters sommarhajker inom föreningen. Bara fantasin sätter gränser!

Den här texten kommer uppdateras och skrivas om allt eftersom.